Gamla kycklingslakteriet i Visby töms

Alla företag som håller till i gamla kycklingslakteriet i Visby letar nya lokaler och kommer förmodligen att flytta före årsskiftet. Några nya planer för vad lokalen skall användas till finns inte för tillfället.

Henrik Jakobsson driver företaget Gotlandssnus som tillverkar snus i en del av det stora kycklingslakteriet och han letar nu febrilt efter nya lokaler.

Det är långt ifrån hela lokalutrymmet som utnyttjas idag. Förutom snusföretaget finns där ”Livstek” som arbetar med utveckling av företag inom livsmedelsbranschen, och ett företag som filear flundror.

Det är Gotlands industrihus AB som äger fastigheten, alltså kommunens fastighetsbolag. Anledningen till att hyresgästerna nu flyttar ur lokalerna är främst att hyran blir för dyr. Det har bland annat att göra med att det i huset finns en stor transformator som installerades under slakteriets tid för att förse de stora frysarna med el. Det innebär att elkostnaderna skjuter i höjden och det blir helt enkelt väldigt dyrt att hålla lokalen igång.

Mats Andersson vid Gotlands industrihus säger att hela lokalen behöver fyllas för att täcka kostnaderna för vad fastigheten kostar. Vad som skall hända med lokalerna nu kan inte Mats Andersson säga. Kanske kommer det en hyresgäst som kan använda hela lokalen för någon form av livsmedelsproduktion.

Ändras detlajplanen för området så kanske det finns andra planer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".