Gotsam ger Gotland positiva effekter

Samverkansprojektet Gotsam har redan gett positiva effekter. Sjö-övervakningen har förbättrats betydligt när Sjöcentralen, Kustbevakningen och Gränspolisen samarbetar.


Trots att Gotsam-projektet ännu inte kommit igång på riktigt, så har alltså de gemensamma träffarna mellan de olika inblandade gett en större förståelse för hur andra arbetar och framförallt slipper man nu göra en mängd dubbelarbete.

Tanken med Gotsam är annars att i första hand kunna agera samspelt vid en krissituation.
Representanter från polisen, kustbevakningen, räddningstjänsten, sjöfartsverket, försvaret och länsstyrelsens enhet för civil beredskap ska nu sitta i samma lokaler intill polishuset.

Meningen är att närheten till varandra ska göra att man blir mer effektiva om det uppstår till exempel en fartygsolycka eller en terroristattack.

Inom Gotsam håller man nu på att lista alla typer av händelser som Gotland kan drabbas av och vilka myndigheter som har ansvar för vad.

Själva projektet drar igång på riktigt i vår och ska hålla på i två år.
En förhoppning med Gotsam är sedan att samarbetet ska kunna utökas österut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista