Forskare drabbas när bidragen minskar

Flera forskningsprojekt på Högskolan på Gotland riskerar att försenas när Regeringen nästa år halverar anslagen till energiforskning.

En av dem som drabbas på Gotland är vindkraftsforskaren Stefan Ivanell som är doktorand i aeordynamik. Han får ägna sig åt att undervisa nästa år i väntan på mer forskningspengar.

Stefan Ivanells forskning sträcker sig över många år och har flera andra forskare inblandade. Studierna handlar om att ta reda på hur luftvirvlar bakom vindkraftverkens rotorblad påverkar utvinningen av energi.
Resultatet ska sedan användas för att kunna bygga mer effektiva vindkraftverk.
Men om forskningsanslaget nu minskar blir vindkraftsutvecklingen försenad.

Även andra projekt och verksamheter på Högskolan kan bli lidande av att regeringen plötsligt drar ner satsningen på energiforskningen. Totalt i Sverige handlar minskningen om närmare 370 miljoner kronor, vilket är nästan hälften mot vad staten satsat tidigare.

På Gotland ägnar man sig huvudsakligen åt vindkraftforskning och idag får man omkring 1 miljon kronor i bidrag till de olika projekten. Det är inte mycket pengar, men skulle hälften försvinna så
kommer mycket få läggas på is.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".