Samhall har inte nått sin målsättning

Bara nio personer anställda på Samhall har under det här året fått en anställning på den allmänna arbetsmarknaden.
Målet var att 19 anställda skulle kunna lämna Samhall.


När det är tufft på arbetsmarknaden blir det också hårdare klimat för anställda med funktionshinder att få jobb. Det säger Oskar Gardell, som är chef för Samhall på Gotland.

Samhalls uppdrag är att sysselsätta och hitta andra jobb åt de nästan 270 fysiskt eller psykiskt funktionshindrade som idag är anställda på Samhall. Målet är att sex procent skall få andra anställningar, men i år har företaget bara nått halva vägen.

Samhalls omsättning på Gotland i år beräknas bli 104 miljoner kronor, ungefär hälften av dom pengarna är så kallad merkostnadsersättning från staten, alltså statliga bidrag för att få verksamheten att gå runt.

Just nu pågår febril verksamhet med att förändra verksamheten. Fler och fler anställda skall börja jobba inom tjänstesektorn på Samhall, det handlar om till exempel städning och andra servicejobb. En del av företaget fungerar också som ett sorts bemanningsföretag, där andra företag kan hyra in personal.

Möbeltillverkningen, som funnits i många år, skall läggas ner inom några veckor och av de 90 anställda där kommer bara ungefär hälften att fortsätta i den så kallade basen, resten skall flytta över till tjänstesektorn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".