Benny Jakobssons kor rymde - i sju månader

6:45 min

Under de senaste månaderna har ett tjugotal nötkreatur varit på rymmen i trakterna runt Silte och Sproge där de ställt till en hel del oreda. Men att djur rymmer är inte ovanligt, Benny Jakobssons kor var på vift i över sju månader och han kände sig totalt maktlös.

- Jag känner ju till hur det är när djur kommer på drift. För vi har haft djur i tre omgångar som har kommit på drift, säger Benny Jakobsson.

- Det var på sommaren de rymde. Och jag anmälde det direkt till radion och även till polisen. Och det var folk som ringe och polisen ringde och vi gick dit och vi fick se dem, men inget mer, sedan var de puts väck. Sedan drog de in i skogen. Bara de fick se folk så försvann dem. De här var ute i sju månader och vi fick inte tag i dem. Och vi fodrade dem, men de rörde inte maten. För det finns mat och vatten ute i naturen. De blir så fort förvildade så de klarar av att leva själva, säger Benny Jakobsson.

Som djurägare, när ens djur är borta i sju månader. Vad har man för tankar?
- Det var det första man tänkte varje morgon, vad gör de. Går de in och förstör någonstans eller går de framför en bil, ställer till olyckor. Det var faktiskt det värsta scenariot, det hade man hela tiden i huvudet. Men vad skulle man göra, vi gjorde allt för att få tag i dem. Men det gck inte.

Hur tycker du att myndigheter ska hantera sådant här?
-  Det ligger på lantbrukaren ytterst, det gör det i och för sig. Men det är klart, är det en fara för allmänheten, då måste man ju göra någonting.
- Kommer de upp på vägen eller så, så är det ju en allmänfara. Då tycker jag att polisen ska rycka ut.

Benny Jakobsson lyckades till slut fånga sina nötkreaturen i en fångbur.