Kommunen bör ordna vatten i Vall

Det är kommunens skyldighet att hjälpa de boende i Vall som fått sitt dricksvatten förorenat av kreosot från Södervägs Brädgård.

Det tycker politikerna i Miljö- och hälsoskyddsnämnden och menar därmed att tekniska nämnden inte kan frånta sig ansvaret.

Efter 50 år av träimpregnering med kreosot har både mark- och grundvatten blivit så förgiftat att de som bor runtomkring inte kan använda sina egna brunnar.
Idag tvingas de att själva ordna sitt dricksvatten genom att hämta vatten i dunkar.

Att sanera marken skulle ta mycket lång tid och kosta enorma mängder pengar och ändå finns det ingen garanti att det går att få bort kreosoten helt.

De boende har bett kommunen om hjälp med att få tillgång till dricksvatten, men tekniska nämnden avslog deras begäran, eftersom kommunen inte har någon formell skyldighet att ordna dricksvatten i området.

Men miljö- och hälsoskyddsnämnden tycker inte att myndigheterna på Gotland kan frånta sig ansvaret för att de boende drabbats av verksamheten vid Södervägs Brädgård.

Föroreningen av kreosot i Vall är ett av de värsta fallen i hela landet, menar Jan Grimlund som tycker att det hela är en moralfråga.

För att komma till en rimlig lösning av dricksvattenproblemet för de boende i Vall så ska miljö- och hälsoskyddsnämnden bilda en arbetsgrupp. Tanken är att de sedan ska diskutera den här frågan med tekniska nämden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".