Ökade oljetransporter ökar riskerna

Allt fler svenska företag satsar på att importera rysk råolja, som både är billigare och säkrare än den råolja som kommer från Mellanöstern.

Och ur energiberedskapssynpunkt stöds denna handel av de svenska myndigheterna.

Men det finns ocskå risker med ökade oljetransporter över Östersjön.

Den svenska råoljeimporten från Mellanöstern håller på att försvinna helt och hållet. I stället köps allt större kvantiteter in från Ryssland. Och på sikt kommer den ryska oljan även att ersätta Nordsjöoljan på den svenska marknaden.

Från svenskt myndighetshåll påpekar man att det är de privata olje- och bensinbolagen i Sverige som avgör vilken olja som köps in. Men ur svenskt beredskapssynpunkt så är handeln från Ryssland att föredra framför mellanösternoljan.

Det svenska totalförsvaret är förberett för hur man ska agera om ett oljefartyg skulle kapas av terrorister. Men det som är svårare att förhindra är självmordsattacker mot fulltankade oljefartyg till havs. En mardrömssitaution för alla länderna kring Östersjön.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".