Gotländskt vittne i landets största kokainhärva

Det finns misstankar om att pengar från landets hittills största kokainhärva stoppats in i fastighetsbolag på Gotland.

En gotländsk affärsman är kallad som vittne i rättegången, men det finns inga misstankar mot honom, säger kammaråklagare Hans-Jörgen Hanström.

- Han är kallad som vittne för att han haft en viss relation med en av de huvudmisstänkta. En relation av till viss del ekonomisk art, säger åklagaren.

Åklagaren hävdar att pengar från kokainhandel kan ha satsats i ett bolag som det gotländska vittnet är involverat i.

Det handlar om landets hittills största kokainhärva. Åtta personer är åtalade. De är misstänkta för grovt narkotikabrott, grov narkotikasmuggling och grovt penninghäleri. Åtalet gäller också försök till smuggling av 1,4 ton kokain till ett värde av flera miljarder kronor.

Men det finns alltså inga brottsmistankar mot den gotländska affärsmannen, säger Hans-Jörgen Hanström, kammaråklagare på internationella åklagarkammaren i Stockholm.

Till Radio Gotland säger den gotländska affärsmannen att han endast haft en relation med den häktade kvinnan för över tio år sedan.

På sin hemsida skriver polisen att utredningen är en av Rikskriminalpolisens och Internationella åklagarkammarens mest omfattande. Den startade i Sverige 2008 och har inneburit en betydande internationell samverkan inom Eurojust och Europol. Framförallt har samverkan skett med Spanien och Frankrike.

Så här presenterade polisen ärendet på sin hemsida när åtalet var väckt.

"Åtalet avser brott begångna under åren 2006 – 2010. Huvudman är en 39-årig svensk som åtalas för bland annat grova narkotikabrott och grov narkotikasmuggling. Till sin hjälp har han med flera haft en 56-årig seglare, hemmahörande i Göteborg, en 49- årig kvinna, släkt med huvudmannen, och en 29-årig svensk.

I juni månad 2010 greps den 56-årige ensamseglaren på en båt i Karibien med 1,4 ton kokain. Kokainet härrör från Colombia och var avsett för den europeiska marknaden. Beslaget motsvarar 5 600 000 missbrukardoser och har ett uppskattat gatuvärde på drygt fyra miljarder svenska kronor."