Eltrassel i Lärbro slog ut vattnet

I Lärbro har det kokats påskägg i smält snö. För i kranen fanns inget vatten. Upprepade korta strömavbrott slog ut vattenverkets styrdator och torrlade samhällets kranar.

Rikard Widén som är underhållsingenjör på vattenverket i Visby säger att de haft driftproblem. Strömavbrotten orsakade att en styrdatorerna "gick ned". För ögonblicket (Klockan 11.30) fungerar allt som det skall, säger han.

- Läget är under kontroll, säger han och berättar att de gått över i ett manuellt läge där det finns personal på plats som bevakar driften. Styrdatorerna är bortkopplade och det ger större driftsäkerhet just nu. 

I GEAB:s kontrollrum kan de inte svara på varför strömmen kommer och går i Lärbro. 

- I värsta fall kan ett längre strömavbrott ge fortsatta fel, säger Rikard Widén. Han säger att de korta "strömdipparna" inte ställer till det i det manuella driftläget, men försvinner strömmen än längre tid kan vattenverket få problem att förse Lärbro med vatten.

Också i Stenkumla och Träkumla blev det strömlöst på påskaftonen. Ett hundratal hushåll berörda. Felet kan vara avhjälpt 13.30, enligt GEAB.