Air Åland

Ny flyglinje Mariehamn - Visby

Det blir lättare att resa mellan Åland och Gotland när flygbolaget Air Åland kommer att flyga mellan Mariehamn och Visby via Arlanda. Air Ålands vd Jan Erik Sundberg förklarar att det nu rör sig om en linje, utan avstigning på Arlanda.

Han vet inte hur stort intresset är på Gotland för resor till Åland, men från ålänningarnas sida finns ett "märkligt stort intresse" av att resa till Gotland.

Däremot vet Jan Erik Sundberg inte riktigt hur intresserade eller nyfikna gotlänningarna är av Åland, men tycker att det skall bli spännande att se. Hittills har det inte gått att köpa biljett från Visby till Mariehamn, men det blir alltså ändring på det.

Air Åland har på ett sätt redan trafikerat Gotland i det att deras operatör Next Jet flugit på sträckan Mariehamn, Arlanda, Visby. Men det nya nu är att det går att boka en biljett på hela vägen - Mariehamn/Visby eller tvärt om.

Resan går alltså fortfarande via Arlanda, men utan avstigning och byte av plan. Från den sista april är biljetterna bokningsbara. Air Åland flyger sedan morgon och kväll, fem dagar i veckan på sträckan.

Mitt i högsäsongen juli är det dock uppehåll på linjen men när trafiken återupptas den 1 augusti blir det söndagsresor också - alltså turer sex dagar i veckan.

Air Åland har inte gjort någon marknadsundersökning för att kolla Ålandsintresset på Gotland, men på flygbolaget vet de att en och annan resenär kliver på de kryssningsfartyg som anlöper Visby för vidare färd mot Mariehamn.

Jan Erik Sundberg ser inget slutdatum för destinationen Visby. Resetrycket avgör hur länge de flyger.

- Vi flyger så länge det finns folk som vill flyga med oss.