Fler döms till samhällstjänst

4:11 min

Allt fler som döms för mindre grova brott får samhällstjänst. På Gotland är det ungefär 30 personer varje månad som utför samhällstjänst på olika ideella organsationer. En sådan organisation är Röda Korset i Visby. 

Samhällstjänst infördes i Sverige för drygt 20 år sedan, främst för att unga människor inte skulle behöva hamna i fängelse. Och allt fler personer som döms för olika typer av mindre grova brott får samhällstjänst. Det visar siffror från kriminalvården.

För några år sedan var det drygt 3000 personer i hela landet, i fjol drygt 4000 - en ökning med över 30 procent. Oftast handlar det om yngre personer, mellan 20 och 35 år, enligt Anders Larsson på frivården på Gotland.

De flesta är män och det vanligaste är att de är dömda för våldsbrott eller rattfylleri. Och senast i förra veckan dömdes basketspelaren Jeannie Saunders till villkorlig dom och 120 timmars samhällstjänst, för att ha misshandlat en man.

På Gotland är det, förutom Röda Korset, även kyrkan som tar emot personer som dömts till samhällstjänst och också en del frikyrkor och räddningstjänsten.

Enligt Anders Larsson på frivården är det faktiskt lite konkurrens om platserna för också socialtjänsten och arbetsförmedlingen behöver ha den här typen av platser för personer som har svårt att ta sig in på den vanliga arbetsmarknaden.

En undersökning som gjorts på kriminalvården centralt visar också att samhällstjänst är något som fungerar bra, men att det är svårt att få tag på tillräckligt med arbetsplatser.