1 av 2
Monika Palmö, tandvårdschef. Foto: Henrik Wallenius/SR Gotland
2 av 2
Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Sämre tänder hos gotländska barn

Monika Palmö: "Man kanske ger barnen mer läsk idag"
2:16 min

Gotländska barns tänder har blivit allt sämre. Det visar kontrollen av öns treåringar. Därför har tandvården infört en extra ett-års-kontroll. Tandvårdschef Monica Palmö vid Folktandvården oroas över den försämrade tandhälsan. 

Oroande många gotländska treåringar har hål i sina mjölktänder, eller bakteriebeläggning på tänderna. Det visar tre-års-kontrollen vid Folktandvården.

En tidigare tandkontroll, redan vid ett års ålder, har därför införts på Gotland. Där är syftet i första hand att informera föräldrarna om vikten av god tandhälsa, tandborstning men också om rutiner och matvanor.

Tandvårdschef Monica Palmö ser många olika bakomliggande faktorer till varför tandhälsan hos små barn på ön försämrats.

- Många små barn får i sig mycket söta saker. I landet i stort har man också sett socioekonomiska orsaker. Föräldrars utbildningsnivå spelar roll, säger hon.

Även om de små mjölktänderna ramlar ut så småningom så är det, enligt Monica Palmö, så att bra eller dåglig tandhälsa ofta fortsätter upp i åldern då man fått sina permanenta tänder.

Det är ett riskbeteende med fel kost, säger Palmö och de anlag som ligger under mjölktänderna kan också påverkas negativt hos den som får en stor infektion i en mjölktand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".