Män kallades till gyn-provtagning

"Det här ska inte upprepas"
1:20 min

Kallelser till gynekologisk cellprovtagning har skickats till fel personer. Istället för att bara kalla kvinnor i åldern 23 till 60 år, har även 2 056 män i Stockholm och på Gotland blivit kallade till provtagning.

 Vad som gått fel undersöks just nu. Felet upptäcktes efter en uppdatering i en databas, enligt Henrik Almkvist som är chefläkare på Hälso- och sjukvårdsförvaltningen, Stockholms läns landsting.

Varje vecka skickas kallelser per brev till kvinnor med erbjudande om gynekologisk cellprovtagning som tas på en barnmorskemottagning.

Nu har alltså 2 056 män blivit kallade till gynekologisk provtagning av misstag. En undersökning kring det inträffade pågår, för att säkerställa att det inte kan hända igen.

Felet upptäcktes när en databas uppdaterades med vad som skulle vara korrekt data om kvinnor. Uppdateringen innehöll även namn och adresser till män från Stockholm och Gotland.

Stockholms läns landsting som skickat ut de felaktiga kallelserna, ber nu om ursäkt för det inträffade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".