1 av 2
Osteologerna Ove och Evy Persson vid utgrävningen I Ajvide, Gotland, 1983. Skelettet tillhör en ung kvinna i 20-årsåldern och har daterats till cirka 2 700 år före Kristus.Foto: Göran Burenhult
2 av 2
Skelett från Ajvide. Foto: Johan Norderäng/Scanpix
Eksta

Ben från Ajvide föremål för forskning

1:53 min

De ben som arkeologer plockat fram vid Ajvide i Eksta har nu blivit föremål för forskning även på fastlandet. Och med hjälp av just de här benen har forskarna fått mer insikt i om hur jordbruket spred sig på stenåldern, från södra Europa till Skandinavien.

Människorna som levde vid Ajvide i Eksta för cirka 5000 år sedan var ju jägare och samlare och var alltså genetiskt mer lika folken längre österut - och de andra benen som forskarna tittat på kommer från Västergötland, alltså mer jordbruksbygd. Undersökningar av deras ben visar större släktskap med folk i Centraleuropa och Medelhavsregionen.

Något som forskarna tolkar som bevis för att jordbrukskulturerna kom söderifrån med invandrare från södra Europa.


Sabine Sten, osteolog vid högskolan på Gotland, ser fram emot att få studera de här rapporterna närmare.

Hon är inte direkt överraskad, för det hon och hennes kolleger misstänkt är att de tamdjur som man hittat från stenåldern var tama redan när de först kom till Sverige.

Hon menar att det här är egentligen bara början på den här typen av forskning som kommer att ge oss mer kunskap om vår tidiga historia.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista