Förskollärare måste vidareutbildas

Gunnel Ahlgren, facklig företrädare lärarförbundet
1:49 min

Ett 30-tal förskollärare på Gotland tvingas sätta sig på skolbänken igen, för att få den legitimation som ger behörighet. Men vem som ska betala är oklart.  

De före detta barnskötarna som studerade vidare till förskollärare för tio år sedan, får ingen behörighetslegitimation enligt det nya systemet. Orsaken är att det var en lokal uppdragsutbildning, som inte ingick i någon reguljär högskoleutbildning.

Totalt handlar det om ett 30-tal personer. De kan nu fortsätta fram till 2015, men sedan måste de vidareutbilda sig igen om de ska fortsätta som förskollärare.

Vid ett möte tidigare i våras med 20 av dem som gick utbildningen, var det ungefär hälften som kan tänka sig att studera vidare, men bara om de får ekonomiska bidrag. Men på grund av BUN:s ekonomiska svårigheter så ser det inte ut att bli några pengar därifrån.

Gotland är inte den enda kommun som har såna här problem, i Jönköping finns cirka 300 personer, som erbjuds att komplettera sin utbildning vid Jönköpings högsskola med 105 poäng, vilket motsvarar cirka 3 terminer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".