1 av 10
Foto: Urban Åslund.
2 av 10
Foto: Urban Åslund.
3 av 10
Foto: Urban Åslund.
4 av 10
Foto: Urban Åslund.
5 av 10
Foto: Urban Åslund.
6 av 10
Foto: Urban Åslund.
7 av 10
Foto: Urban Åslund.
8 av 10
Foto: Urban Åslund.
9 av 10
Foto: Urban Åslund.
10 av 10
Foto: Urban Åslund.
Tickande miljöbomb

Företagare bestörta över dumpade dunkar

Urban Åslund: "Det här ser inte bra ut"
2:13 min

Flera hundra ton plast och annat avfall från lantbruket har samlats till ett gigantiskt upplag på en plats i närheten av Visby vattenskyddsområde. De dumpade dunkarna med bekämpningsmedel norr om Visby har väckt bestörtning bland inblandade företag och det är ännu oklart hur dunkarna har hamnat där.

Det som bara skulle vara en mellanlagring av lantbruksplast kan istället vara en tickande miljöbomb, eftersom också bekämpningsmedelsdunkar med innehåll dumpats på platsen.

- Vi fick in en anmälan om ett nedskräpningsärende trodde jag först, men det visade sig vara ett stort berg av plast, säger miljöskyddsinspektör Urban Åslund. Han överväger att göra en åtalsanmälan till åklagarmyndigheten.

Det berg av plast som tornar upp sig ligger i ett stenbrott, en bergtäkt, på själva hällen, där det dessutom står vatten.

Om det hade varit ren så kallad lantbruksplast, sträckfilm, storsäckar, odlingsväv, nät och snören så hade det kanske varit frid och fröjd. Men det tycks röra sig om en plastinsamling som gått över styr. För plasten har samlats in från många lantbruk och det rör sig nu om flera hundra ton - inte bara ren plast - och om många skitiga giftdunkar också.

- Det fanns också bekämpningsmedelsdunkar där. Det var vätska i dem och det finns skäl att misstänka att det är bekämpningsmedel som är kvar i dunkarna och då är det väldigt farligt att hantera den här typen av avfall på den här platsen, säger Åslund.

Upplagsplatsen ligger inte långt från Visby vattenskyddsområde. Och etiketter på dunkarna talar oroväckande till miljöskyddsinspektören Urban Åslund.

- Vi har hittat en dunk som innehåller vad vi tror är rester av ett "klass 1"-medel, det giftigaste, säger Åslund. 

Han kommer att inleda provtagning så fort det går. Eftersom det står vatten i det gamla stenbrottet börjar han med ytvattenprover. Han befarar att det kan ha skett läckage eftersom stora volymer plast pressats ihop och dunkar kan ha spruckit.

Avfallsupplaget uppges vara 50 gånger 35 meter stort och 2-3 meter högt.

Med det innehåll Urban Åslund sett på platsen slår han fast sin misstanke om att det rör sig om ett brott mot miljöbalken. Helt klart, säger han.

Markägaren har bara upplåtit marken, tänker Åslund. Den ansvarige för plastupplaget är en annan. Det finns ett tre år gammalt tillstånd för "miljöfarlig verksamhet" beviljat för insamling lantbruksplast. Enligt tillståndet får bara plasten bara mellanlagras och 20 ton plast per vecka skulle transporteras till Cementa i Slite för energiåtervinning. Det är ytterst oklart om tillståndet fortfarande gäller - och även om det gäller så är det definitivt inte tillåtet att hantera bekämpningsmedelsdunkar på det vis som sker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".