Dragspelaren Bengan Jansson med Gotlandsmusiken kommer att spela i Almedalen vid kungabesöket. Foto. Henrik Wallenius/SR Gotland

Kungligt nationaldagsfirande på Gotland

Programmet för kungaparets besök på Gotland på Nationaldagen den 6 juni börjar nu klarna. Kungligheterna kommer att delta i öppnandet av Kultudralen i Nikolai ruin som förrättas av kulturminister Lena Adelsohn-Liljeroth.

Där ska en rad artister bjuda på varierande underhållning, som gitarristerna Krister Dahlström och Kenneth Waernquist, gruppen ABA, kören Allmänna Sången och pianisten Staffan Scheja.

Från Kultudralen ska kungligheterna färdas i en öppen veteranbil i en kortege som leds av en Tornamentum-riddare, över det omgjorda Stora Torget, till Gotlands museum, där det blir invigning av den nya utställningen om Medeltidens Gotland.

Efter lunch för inbjudna gäster i Bildstenshallen, vidtar Nationaldagsfirandet i Almedalen, med bland andra humordottning Barbro Babben Larsson och dragspelskungen Bengan Jansson som kommer att leda firandet från Almedalens scen, där humor, dans, musik och sång står på programmet.

Det traditionella nationaldagstalet kommer i år att framföras av H.M. Konung Carl XVI Gustaf som även kommer att dela ut fanor och flaggor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".