1 av 2
Åklagare Mats Wihlborg. Foto: Henrik Wallenius/SR Gotland
2 av 2
Krucifixet som ledde polisen rätt. Den övre delen bjöds ut till försäljning - den nedre delen var kavr i jorden. Foto: Lasse Ahnell/SR Gotland

Plundringen i Alva prövas igen

1:50 min

Plundringen av silveråkern i Alva ska prövas i domstol igen. De tre män som dömdes till fängelse i fjol för grovt fornminnesbrott överklagade, och Svea hovrätt tar upp målet igen. Inga nya bevis har kommit fram, men åklagare Mats Wihlborg tycker att krucifixet som hittats är ett mycket starkt bevis mot männen.

Huvudmannen, en 46-åring från Stockholmstrakten satt när det hela uppdagades i styrelsen för en auktionsfirma som säljer gamla mynt. I hans stuga på Gotland hittade polisen utrustning för skattletning.

Tillsammans med en 47-åring från Uppland har han grävt i silveråkern vid Gandarve i Alva och förberett fler grävningar. Tillsammans med en 40-åring från Västmanland planerade de för mer skattletning på ön hösten 2009.

De tre dömdes till fängelse mellan 10 och 12 månader, men överklagade. En har erkänt att han varit i Alva, de andra nekar till allt. Men åklagare Mats Wihlborg litar på att bevisen håller i hovrätten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista