Grustäkt anmäld till miljöåklagaren

En grustäkt som saknar tillstånd och som ligger på känslig mark med höga naturvärden, har anmälts av länsstyrelsen på Gotland till miljöåklagaren.

På platsen som ligger på mellersta Gotland har också skog avverkats utan att Skogsstyrelsen eller länsstyrelsen fått information om det.

Det var Skogsstyrelsen som på flygfoton kunde se att träd avverkats i ett skogsområde där ingen anmälan om avverkning gjorts.

Marken har banats av och på platsen finns en 4-5 år gammal grustäkt på cirka 1 hektar, och en helt ny täkt, även den cirka en hektar.

- Det är väldigt känslig mark med höga naturvärden som är utpekat som skoglig nyckelbiotop och området är värdefullt för det har mycket hotade arter med lavar och mossor, säger Britta Johansson på länsstyrelsen som ser allvarligt på att man inte följt lagarna om förprövning av verksamheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista