Undersökning av ringmuren. Foto: Catarina Gustafsson/SR Gotland.

Ringmuren granskas efter ras

1:28 min

Efter raset i slutet av februari där delar av Ringmuren i Visby rasade ska nu en större besiktning göras för att ta reda på hur muren mår. Om det visar sig att det finns risk för fler ras kan det enligt Lars Sjöström som är chef på Gotlands museum bli aktuellt med avspärrningar.

Först nästa år väntas muren där raset inträffade vara reparerat.

-Vi ska göra provundersökningar på muren. Vi ska gå in och göra utgrävningar och titta hur det ser ut innanför stenarna, säger Lars Sjösvärd, chef Gotlands museum.

Hur viktigt är det?

-Det är helt nödvändigt för att se hur muren mår, säger Lars Sjösvärd.

Ja, den 11 meter höga och drygt 3 kilometer långa Ringmuren i Visby ska nu genomgå en grundlig besiktning efter vinterns ras. Mitt på muren i närheten av Österport har ett 30 centimeter tjockt och drygt 70 kvadratmeter stort lager av muren rasat, och högen av sten som ligger nedanför muren väger många ton.

-Jag tycker det är tragiskt. Det här är ju vårt världsarv, det är ju kultur, säger Irene Lavergren, som har sin arbetsplats inte så långt från raset.

Dom senaste årens vintrar där fukt trängt in och sedan frusit tros ha bidragit till raset på den drygt 700 år gamla muren. Att muren nu ska genomgå en grundlig undersökning är nödvändigt, anser Irene Lavergren.

Om undersökningen visar att det finns risk för fler ras kan det bli aktuellt att spärra av delar av delar av Ringmuren. Men raset lär knappast göra muren mindre attraktiv för turister, tvärtom säger Lars Sjösvärd.

-Det finns en dragningskraft runt muren som inte har funnits tidigare. Vi har speciella murvandringar, där vi pratar om konstruktion, säger Lars Sjösvärd, chef Gotlands museum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista