Nationaldagsfirandet

Artister kräver lika behandling

4:33 min

Principen "en för alla - alla för en", ska gälla när musikerna spelar i samband med kungabesöket i Visby på nationaldagen. Det tycker Annika Fehling, en av artisterna som är beredd att uppträda gratis - förutsatt alla andra också gör det...

En del artister, som gitarristen Krister Dahlström, tycker att det är en del av marknadsföringen att uppträda ideellt i samband med det kungliga nationaldagsfirandet i Visby.

Andra tycker att det är självklart att artisterna ska få betalt, på samma sätt som hantverkare får betalt för sitt arbete.

Gotlandsmusiken, som måste engagera gästmusiker och dirigent, har fått löfte om betalning för sitt spelande i Almedalen. 

Annica Grönhagen som är projektledare för Kultudralen håller med om att artisterna bör avlönas, och säger att man sökt bidrag från sponsorer för det.

Enligt henne kan det också bli överenskommelser om ersättning på andra  sätt, som att få gratis tillgång till Kultudralen vid något senare tillfälle.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista