Per Göran Bodén som planterat ekskog i Nore i Vamlingbo. Foto: Ulrika Uusitalo-Fernholm/SR Gotland

Plantering av ekskog kan få bidrag

2:01 min

Den gotländska ädellövskogen är på väg att försvinna och intresset från skogsbönderna är svalt. Men det finns ett projekt som stödjer dem som vill satsa på att plantera ny ädellövskog. Det är skogsstyrelsen som ger bidrag på upp till 30.000 kronor per hektar.

Och nu har den första ek-planteringen kommit igång. Det är Per Göran Bodén i Nore i Vamlingbo som beslutat sig för att ersätta tallskog med späda ekplantor som blandas med björk.

Per Göran Bodén själv kommer inte att få se den nyplanterade skogen  att växa klart under sin egen livstid och några pengar tillbaka kommer det inte att ge. Det bidrag han får från skogsstyrelsen täcker inköpet av plantor till de 1,2 hektar han planterat, men inte själva arbetet.

Och det kräver mycket jobb med ekskog. Det tar uppemot 150 till 200 år för att få en färdig skog, det att jämföra med tall som växer klart på nästan halva tiden.

Och det är därför som de flesta skogsägarna inte anser att ädellöv är något att syssla med, vilket är ett bekymmer eftersom det på sikt utarmar våra skogar. Det pågår därför kampanjer för att få upp intresset för ek och annat ädellöv som ask, alm och lönn.

Det är inga problem att få skogen såld. Den som redan idag har en fin ekskog kan få upp till 500.000 kronor per hektar. Men samtidigt innebär den stora efterfrågan att ekskogen och kommer försvinna allt mer så länge skogsbönderna inte vill återplantera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista