Svenska Mineral vid Stucks i Bunge. Foto: Karin Persson/SR Gotland
Miljööverdomstolen

Nej till Svenska Mineral

Svenska mineral får inte bryta de 30 miljoner ton kalksten de vill vid Stucks i Bunge. Miljööverdomstolen anser att konsekvenserna av brytning behöver utredas mer och därför skickar de tillbaka målet till Miljödomstolen.

Däremot får svenska mineral fortsätta brytningen inom ett begränsat område, där de får bryta 2 miljoner ton sten per år, totalt högst 3 miljoner ton.

Orsaken är att vattnet från stenbrottet där kan ledas bort norrut och släppas ut i havet. Men i större delen av Stucksområdet så har Svenska mineral ansökt om att få leda bort vattnet till Bästeträsk - och precis som för Nordkalk som också vill bryta i närheten så är det vatten-frågan som gör att domstolen inte kunnat ge klartecken till brytning.

Miljööverdomstolen säger också nej till att be om ett förhandsyttrande från EU-domstolen som grannar och miljöorganisationer vill.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".