1 av 3
Flygbussen utanför Visby flygplats. Foto: Lasse Ahnell/SR Gotland.
2 av 3
Flygplatschef Gunnar Jonasson och Eva Tiseus, Flygbussarna Foto Lasse Ahnell
3 av 3
En ny syn vid Visby Flygplats Foto Lasse Ahnell SR Gotland

Endast resurser från fastlandet till flygbussen

Flygbussarna
7:26 min

Den 15 maj startade säsongens första flygbuss till och från Visby flygplats. Från klockan 06 till 22 går bussarna enligt turlista. Men både bussen, förarna och bränslet kommer från fastlandet.

Nya hållplatser och nya stolpar med tyrlista längs färdvägen Visby busstation, östercentrum, Tott, Snäck och vid Visby flygplats finns nu uppsatta eller på gång. Det är flygbussarna som trafikerar både båt och flygpassagerare till o från Gotland i Stockholmsområdet som i sommar också kör passagerarna till Visby, åtminstone från flygplatsen.

Eva Tisseus är marknadschef som dock inte hittat några gotländska förare trots annonsering. Istället är det ordinarie förare från bland annat Skavstatrafiken som nu kommer att köra den nya bussen som körs på rapsbaserad RME av miljöskäl. Eftersom försäljningen av RME upphört på Gotland har flygbussarna tvingats ta hit egen tank och bränsle från fastlandet. Satsningen på upp till 17 turer om dagen är helt komersiell och inga bidrag utgår från Ragion Gotland, vilket skett flera tidigare år.

Gunnar Jonasson, flygplatschef är mycket nöjd med satsningen. "Folk kommer med flyget och kliver ur terminalen med orden - var är bussen?" Nu finns den här, åtminstone mellan 15 maj och 15 september.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".