Medeltidsveckan

Ingen brandskattning av Visby i sommar

2:08 min

Medeltidsveckans kärva ekonomi har i år nått en gräns som gör att man har blivit tvungna att fastställa en minusbudget. Det innebär bland annat att Valdemar Atterdags intåg och brandskattning av Visby ställs in.

Beskyddarkampanjen, som räddade förra årets medeltidsvecka, lockade i år inte tillräckligt många sponsorer. Och den tuffa situationen kommer märkas av besökarna som i år inte får se Valdemar Atterdags intåg eller någon brandskattning. Istället kommer det att bli en hel del nya evenemang med mycket teater.

Att Medeltidsveckan haft svårt att gå ihop ekonomiskt är ingen nyhet, speciellt sedan huvudsponsorn Svenska Spel drog sig ur förr förra året och det kommunala bidraget till en tjänst försvann. Men tack vare sponsorer har det tidigare år ändå alltid slutat på ett litet plus. Skillnaden i år är att intresset varit mindre från sponsorer och beskyddarkampanjen gav bara hälften mot förra året, vilket är ett par hundratusen kronor mindre.

Därför fattas det nu 300.000 kronor i den medeltida kassakistan. Och därför har bilan fått vina över en hel del evenemang för att spara in arvoden, ljudkostnad och markhyra.

Man skulle kunna sammanfatta det som att de som besöker Medeltidsveckan i år får se färre rena strider, men mer av annat skådespel. För det blir inget intåg med Valdemar och hans beridna riddare och det blir ingen brandskattning. Och det blir heller inget slag vid Mästerby eller i Visby.

Men istället kommer det att bli en medeltida invigningsparad med flera spektakel på vägen. Paraden avslutas på tornelspelsarenan där valda delar av veckans evenemang spelas upp. Och istället för brandskattning blir det en strid där soldaterna får samsas med dansare. Och för dem som vill få en inblick i medeltida liv blir det i år lättare, eftersom föreningen Styringheim kommer flytta tillbaka sitt läger i Öster- och nordergravar.

Det kommer också bli en lång musikal som spinner vidare på berättelsen om den inmurade jungfrun, en musikal som ska spelas flera gånger under veckan. Och här kommer många unga amatörskådespelare också att engageras.