Solbergabadet i Visby. Foto: SR Gotland

Ren luft i Solbergabadet

Harriet Lihnell, ordförande i nämnden
1:03 min

Luften i Solbergabadet är renare än andra jämförbara simhallar. Det visar en utredning som regionen och Karolinska Institutet i Stockholm gjort.

Många av tävlingssimmarna har problem med astma och luften i simhallen. Det som främst misstänktes vara orsaken var gasen trikloramin. Men så var det inte.

Rapporten visar också att det inte bara är simmare som drabbas av astma, utan samma problem har upptäckts på skidåkare. Under förra hösten svarade 21 simmare i Wisby Simsällskap på en enkät om problem med astma. Sex av simmarna hade astma, varav fem fått det sedan de börjat med simträningen. Men enligt rapporten är halten av trikloramin låg, lägre än till exempel i simhallar i Göteborg. En trolig orsak till det är att ventilationen är bra.

Harrieth Lihnell är miljöpartistisk ordförande i nämnden säger att det faktum att luften är bra i Solbergabadet inte påverkar planerna på en ny simhall i Visby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".