1 av 3
Stenbrott på norra Gotland. Foto: Henrik Wallenius/SR Gotland
2 av 3
Jakt, fiske familjen och hundarna är viktiga för Tore Hägbom Foto Lasse Ahnell SR Gotland
3 av 3
Tore Hägbom gläds åt vinsten över Försäkringskassan Foto Lasse Ahnell SR Gotland
Kammarrätten

Besvär efter dödsolycka klassas som arbetsskada

7:09 min

Gotländske truckföraren Tore Hägbom har fått sina besvär, kopplade till en dödsolycka i Nordkalks stenbrott för 30 år sen, klassad som en arbetsskada av Kammarrätten. Det är en unik dom enligt LO-TCO Rättskydd.

Tidigare har Försäkringskassan och förvaltningsrätten sagt nej till begäran om att få de psykiska besvären klassade som arbetsskada.

Det var våren 1982, som Tore Hägboms truck körde över en personbil med tre ungdomar som utan tillstånd tagit sig in på området och alla tre ungdomarna i bilen omkom.

Sedan dess har Tore levt med post-traumatisk stress, och säger att han velat driva målet för att få ett prejudikat för att hjälpa andra som råkar ut för liknande saker.

--Jag har suttit många gånger i skogen, med bösspipan i munnen och villjat lämna det här jordelivet för att man inte orkat". Tystnad, undvikande blickar och egna skuldkänslor följde Tore på jobbet i 22 år, sen brast det. Med hjälp av ett försäkringsombud som började nysta i olyckan har nu en sex år lång process vunnit laga kraft i Kammarrätten. Domen hjälper inte Tore, som fortfarande är sjuk, men han hoppas att andra, t.ex. förare som utsätts för självmordkandidater, skall få hjälp till arbetsskadeförsäkringar och den stödhjälp som Tore inte fick efter olyckan vid Nordkalk för 30 år sedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista