Fårö

Arvstvist om Alyhrgården går vidare

1:34 min

Det pågår en arvstvist om Stig Alyhr-gården på Fårö. Frågan är om konstnärsgården vid Somunds  ska bli privat sommarstuga, som familjen von Zweigbergk vill, eller om den ska bli ett Stig Alyhr-museum som konstnärens änka Christine Alyhr von Zweigbergk skrev i sitt testamente.

Första ronden i tvisten avgjordes i Gotlands tingsrätt, och då vann familjen von Zweigbergk.

Domaren Mikael Mellqvist tyckte att Stig Alyhrsällskapet inte uppfyller lagens krav på stiftelser och därför inte kan få arvet.

Det överklagades till Svea Hovrätt som vill att tingsrätten prövar fallet ännu en gång.

Konsthandlare Leif Harrysson driver tvisten för Stiftelsen Stig Alyhr sällskapet berättar att de vill göra just det som konstnärens änka önskade:
- Christine tyckte att den här gården skulle bevaras som en intakt konstnärsgård, säger Leif Harrysson

Enligt honom är det ovanligt med bevarade konstnärsgårdar på Gotland. På 1990-talet började man visa Stig Alyhrs konst där, och det skulle Stiftelsen Stig Alyhrsällskapet vilja fortsätta med.

Att det inte blev så beror på att Stig Alyhrs andra hustru Christine, efter makens död gifte om sig med Jurgen von Zweigbergk. De delade intresset för konst och ordnade tillsammans med Leif Harrysson Stig Alyhrutställningar.

Christine Alyhr von Zweigbergk testamenterade gården, konsten och sina pengar till Stig Alyhr sällskapet för att de skulle skapa en stiftelse som kunde driva ett Stig Alyhrmuseum på Fårö.

Men efter hennes död gav Jurgen von Zweigbergk istället gården till sina döttrar från två tidigare äktenskap, och därmed gick planerna på museum i stöpet. Men Leif Harrysson hoppas att det ska gå bättre när saken prövas en andra gång vid tinget.

- Nu har ju hovrätten sagt sitt, och då förutsätter vi att tingsrätten ger oss en rättvis prövning, säger Leif Harrysson.

Det handlar om en del pengar, 1,2 miljoner kronor plus konsten och framför allt gården på Fårö som enligt stiftelsen är värd till 10 miljoner.

Första ronden vid tinget slutade med att sällskapet tvingas betala 18 000 kronor för familjen von Zweigbergks rättegångskostnader.

Radio Gotland har pratat med familjens advokat Birgitta Sabelström, men hon vill inte kommentera tvisten medan den pågår.

Radio Gotland har även sökt Helena von Zweigberk, som tidigare uttalat sig i Aftonbladet om tvisten, där hon sa "Jag tycker att det är uppenbart vem som står närmast i den här historien" angående arvet efter styvmodern Christine Alyhr von Zweigbergk.

Enligt Jurgen von Zweigbergks döttrar är det de som äger fastigheten, eftersom fadern skänkte gården till dem medan han ännu levde.

En märklig omständighet i sammanhanget är att Stig Alyhrs två egna döttrar inte alls är inblandade i tvisten, och de ser ut att bli helt utan arv efter fadern.

När Stig Alyhr gick bort tvistade de i flera år med änkan, men hon hade fått eller köpt gården och det mesta av Stig Alyhrs ägodelar - så det enda resultatet av den tvisten blev att döttrarna fick en tredjedel av sin pappas konst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista