Christer Engelhardt. Foto: Katarina Hedström/SR Gotland
Riksdagen

Engelhardt vill avskaffa gotlandstillägg

3:32 min

Avskaffandet av gotlandstillägget för godstransporter ska inte leda till ökade kostnader för den gotländska näringen, enligt socialdemokratiske riksdagsledamoten Christer Engelhardt, som hävdar att avsikten med hans riksdagsmotion är att skynda på regeringens behandling av frågan.

Motionen om avskaffandet av gotlandstillägget ska diskuteras i riksdagens trafikutskott på tisdag och har väckt oro för att det ska göra transporterna till och från Gotland dyrare.

Men enligt Christer Engelhard ska inte en avveckling av gotlandstillägget leda till ökade kostnader för den gotländska näringen, utan vi skall ges likvärdiga förutsättningar som övriga delar i landet när det gäller såväl våra frakter som personresandet.

"Min motion är inte ett direkt avskaffande i och med riksdagsbehandlingen utan att frågan skall ges den höga prioritet som den sägs ha för att man skall komma fram till en lösning.

Som läget är idag anser jag att vi kan inte låta frågan ligga i långbänk - det är inte bra för näringen. Ett bifall till min motion om Gotlandstillägget betyder inte annat än att det blir ett tillkännagivande som gör att regeringen skall återkomma precis som det tidigare är sagt och som även ligger i linje med myndigheten - Tillväxtanalys att det skall ske under ordnade former" skriver Engelhardt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista