Foto: Vadim Ghirda/Scanpix.

Allt fler väntar med att skaffa barn

"Vad väntar du på" - Del 1
10 min

Nästan var fjärde kvinna som väntar barn över 35 år, vilket är dubbelt så många jämfört med för 10 år sedan. Medelåldern för gotländska förstföderskor är 28 år enligt Statistiska centralbyråns senaste undersökning.

Vi får barn allt senare i livet. Så har trenden sett ut de senaste åren och siffrorna håller i sig.

Men att allt fler kvinnor väntar med att försöka få barn leder till komplikationer, det säger gynekologen och förlossningsläkaren Pernilla Åberg på Visby lasarett.

- Det man ser är att det är risk för fler missfall och sedan blir själva utrivningsskedet, när man krystar, det blir längre. Det blir ofta lite jobbigare förlossningar när kvinnorna är äldre, det blir oftare att vi måste rycka in med sugklockor eller kejsarsnitt och det blir fler komplikationer. Men det stora problemet är väl ifall det inte blir något barn, om man väntar och väntar och inte blir gravid och försöker göra massa provrörsbefruktningar. Det tar ju jättemycket kraft och tid och pengar av paret. Om folk föder barn lite tidigare, vi skulle spara jättemycket pengar om man ser lite krasst ekonomiskt på det, säger Pernilla Åberg. 

Och när kvinnor passerat dagen med 35 ljus i tårtan, då bör man ta sig en extra funderare på det här med barn tycker Pernilla Åberg.

- Fertiliteten sjunker just kring 35 år. Det blir svårare att bli gravid, äggen blir dåliga, säger hon.

Samtidigt som den biologiska klockan tickar så ställer samhället stora krav på kvinnor som inte har barn. Den anser en mamma som just valt att vänta.

- När jag tänker på alla hundratals kommentarer om varför jag inte har barn, som jag fått genom åren, så stiger min puls och jag blir förbannad. Det första är ju förhållandet. Är du över 30-35, och inte har ett fast sällskap så är det något fel på dig anser vissa. Och sen dessutom om du inte skaffat barn, eller tänker skaffa barn inom den närmaste framtiden, så är det också något fel på dig, säger mamman som är 38. 

-Ibland säger folk att jag är för gammal för att bli med barn, men vaddå för gammal, säger den 38-åriga kvinnan som fick sitt första barn för ett år sedan.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".