sommaren 2012 kan de här båtarna få konkurrens från ett annat rederi. Flygfoto: Gunnar Britse
Destination Gotland kan få konkurrens

Uppstickare inom Gotlandstrafiken

5:17 min

Region Gotlands hamnchef Mats Eriksson har fått förfrågningar om att se över möjligheterna för ytterligare ett rederi att köra passagerartrafik mellan Visby och fastlandet. Han är mycket förtegen och vill av affärstekniska skäl inte berätta mer än att han utreder möjligheterna.

Enligt Mats Eriksson är det inte ovanligt att de får förfrågningar som sen inte leder vidare, men om det här är en seriös förfrågan eller inte vill han inte uttala sig om. Och även om det är trångt i hamnen i Visby, så vill hamnchefen göra allt han kan för att hitta en lösning.

– Jag ser mer möjligheter än hinder. En av mina uppgifter är att få in så mycket trafik som möjligt i Visby hamn och andra hamnar på Gotland, säger Mats Eriksson.

Vilken fastlandshamn trafiken skulle gå till vill hamnchefen inte berätta, men enligt uppgifter i Gotlands Allehanda är det Västervik det handlar om - en hamn som av Trafikverket tidigare pekats ut som lämplig hamn just för Gotlandstrafik. Och det är kommunstyrelsens ordförande i Västervik, Harald Hjalmarsson (M) snabb att påpeka.

Han säger att de rustat upp farleden, byggt ringled runt stadens centrum och att järnvägen rustats upp och därför finns det goda tekniska förutsättningar för färjetrafik med start sommaren 2013. Det gäller bara att det hemlighetsfulla rederiet kan få ihop ekonomin. Och Västerviks-politikern hoppas att de också ska få ut nåt av satsningen, om den blir av.

– Om det är bra tider ur ett Västerviks-perspektiv kan det betyda mycket, så att vi inte bara blir en transport-nod utan att man tillbringar en del av sin tid här, säger Harald Hjalmarsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista