1 av 3
Arkadia med elden är en av dem du kan träffa på när Helge Ands ruin i Visby förvandlas till Magikergränd i sommar. Foto: Gotlands museum
2 av 3
Gaston och Caligari i gruppen Magikergränd bär fram den magiska kistan. Foto: Gotlands museum
3 av 3
Här i Helge Ands ruin skapas en magisk medeltida värld i sommar, Sofia Hoas på Gotlands museum tror inte att samarbetsprojektet ska bli alltför jippobetonat. Foto: Ulrika Uusitalo Fernholm/SR Gotland

Magiska upplevelser i Helge Ands ruin

1:57 min

Under tre veckor i sommar förvandlas Helge Ands ruin i Visby till Magikergränd, en värld fylld av trollkonst, sagor, historiska trick och illusioner. Det är Gotlands museum som inlett ett samarbete med projektet Magikergränd som drivs av magiker, skådespelare och en konstnär.

Den magiska världen i Helge ands ruin öppnar porten tredje veckan i juli och håller öppet fram till medeltidsveckans slut. I ruinens tre våningar kommer leksugna barn och vuxna kunna besöka en sagovärld med dödskallar, dammiga böcker och andra magiska prylar och oväntade ljus och ljudeffekter. Där kommer finnas ett astrologilaboratorium och ett kuriosakabinett med allt från mumier till vampyrjägarutrustningkristallkulor. Och inte minst kommer det att krylla av trollkarlar.

– Det är ett bra evenemang att ha med koppling till vår medeltida prägel, med alla ruiner i Visby,säger Sofia Hoas som är ansvarig för försäljning och marknadsföring på Gotlands museum.

Hon är inte orolig för att det ska upplevas som jippoartat, utan ser det mer som en intresseväckare för medeltidens historia.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista