Lagman Mikael Mellqvist Gotlands tingsrätt.Foto: Henrik Wallenius/SR Gotland
Tingsrättens lagman

JO-anmäler Datainspektionen

Datainspektionen ska inte lägga sig i vad Gotlands tingsrätt skriver på sin hemsida, och att det gjort det kan vara ett lagbrott. Så kan svaret från tingsrättens chef lagman Mikael Mellqvists sammanfatts, efter att Datainspektionen ifrågasatt att de lämnar ut namn på åtalade på internet.

Gotlands tingsrätt lägger varje vecka ut en lista på hemsidan med de rättegångar som väntar och vilka det är som är åtalade för brott. När Datainspektionen fick en anmälan om det inledde de en granskning. Myndigheten ville bland annat veta vilken lag som säger att namn på åtalade kan lämnas ut på nätet.

Men lagman Mikael Mellqvist vänder i sitt svar på frågan och undrar om det finns nån lag som hindrar att listorna publiceras. Svaret är enligt honom nej, och det var därför de började lägga ut rättegångslistorna på nätet.

Och Mellqvist stannar inte där, utan han anser att Datainspektionens granskning strider mot grundlagen, oavsett om domstolen gjort rätt eller fel, eftersom domstolarna ska vara oberoende. Därför har lagmannen samtidigt anmält granskningen till justitieombudsmannen, JO.

Mellqvist skriver i ett pressmeddelande att det är hans skyldighet att göra anmälan, och att stå upp för demokratin och offentlighetsprincipen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista