-Skål från Reijmyre i Östergötland till prinsessan Estelle. Fotograf: Anna Nilsen.
Estelles dop

Glasskål i present från hövdingen

Vid prinsessan Estelles dop i morgon representeras Gotland av landshövdingen på Gotland, Cecilia Schelin Seidegård. Hon är den enda som är inbjuden från Gotland. Och som doppresent har landets landshövdingar beslutat skänka en blå glasskål från Reijmyre i Östergötland.

När prinsessan Estelle döps på tisdagen finns förstås kungligheter, diplomater och ministrar på plats. Och prinsessans morbror och moster får för första gången visa upp sina sambor i ett officiellt sammanhang.

Tre månader gamla prinsessan Estelle Silvia Ewa Mary gjorde ju debut i större sammanhang redan vid kung Carl Gustafs födelsedag för en knapp månad sedan. Kronprinsessan Victoria och prins Daniel visade då upp sin dotter för allmänhet och fotografer.

Och flickebarnet var bara en dag gammal när hon beskådades av bland andra statsminister Fredrik Reinfeldt vid en vittnesbekräftelse.

Men prins Carl Philips flickvän Sofia Hellqvist och prinsessan Madeleines pojkvän Chris O'Neill har hittills inte synts i officiella sammanhang. Nu är det dags, tycks kungen ha resonerat. Båda paren är sambor, i Stockholm respektive New York, men inte förlovade.

Självskrivna i Slottskyrkan är givetvis prinsessan Estelles mormor och morfar - kung Carl Gustaf och drottning Silvia - liksom farmor och farfar, Olle och Ewa Westling från Ockelbo. Faster Anna Westling och kusinerna Hedvig och Vera kommer också för att bevittna dopet.

I övrigt upptas gästlistan av kungligheter från Danmark, Norge, Nederländerna och Belgien, Finlands och Islands presidenter, svenska ministrar och landshövdingar och en lång representanter från riksdag, myndigheter, organisationer, kultur och medier. Totalt 400 gäster kommer att sitta bänkade i Slottskyrkan när ärkebiskop Anders Wejryd förrättar dopet.

Men vilka som blir prinsessans faddrar, vilken dopklänning hon ska bära, var dopvattnet har hämtats - alla sådana uppgifter lämnar hovet först på tisdagen. Det enda Bertil Ternert kunde avslöja dagen före dopet var att prinsessan får fem faddrar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista