Arla planerar samgående i Europa

Bondeägda mejerijätten Arla planerar två fusioner som beräknas öka omsättningen med motsvarande cirka elva miljarder kronor per år. De bolag som Arla planerar att gå ihop med är tyska Milch-Union Hocheifel och brittiska Milk Link.

"Genom fusionerna får Arla för första gången ägare i Storbritannien samtidigt som ägarkretsen i Tyskland utökas betydligt", skriver Arla i ett pressmeddelande.

Milch-Union Hocheifel är Tysklands åttonde största mejeriföretag och Europas största tillverkare av så kallad UHT-mjölk. Milk Link är det fjärde största mejeriföretaget i Storbritannien. Arlas koncernchef Peder Tuborgh beskriver de båda företagen, som liksom Arla är bondeägda, som "starka, välskötta mejerikoncerner".

"Med sina produktportföljer och produktionssystem kommer de att stärka Arlas verksamhet i bägge länderna", säger han i pressmeddelandet.

Ägarrepresentanter och medlemmar i de tre företagen ska ta ställning till fusionsförslagen den 26 juni.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista