Nordkalks stenbrott. Foto: Jonas Neuman/SR Gotland

Domstolsförhandling om Nordkalks miljövillkor

1:49 min

Mark- och miljööverdomstolen sammanträder för att fastställa villkoren för Nordkalks utvidgade stenbrytning vid Ducker i Bunge. Med vid förhandlingarna finns också många motståndare till täkten, bland annat markägare som är oroliga för vattnet i sina brunnar och även miljövänner som är oroliga för skador på djurliv och växter.

De investeringar som Nordkalk planerar i den nya täkten vid Ducker i Bunge kommer att gå upp till nära 600 miljoner kronor. Det framgick när förhandlingar inleddes i mark- och miljööverdomstolen på tisdagen.

Redan nu har företagets prospektering kostat cirka 50 miljoner.

Företrädare för företaget påpekade också att man planerar att avsätta skog som kompensation, att restaurera våtmarker och att satsa pengar i forskning kring den sällsynta gaffelfibblan.

Förhandlingarna pågår till och med torsdag, eventuellt även på fredag. Sedan dröjer det ytterligare ett par veckor innan Mark- och miljööverdomstolen meddelar sitt beslut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista