Fårösund

Tyska sjöminor ska röjas i Fårösund

Minorna ska oskadliggöras
1:24 min

I Fårösund har flera tyska sjöminor hittats på havsbotten. Försvarsmakten ska i veckan undersöka dem och se till att de oskadliggörs. Det handlar om minor som legat i havet länge.

– Vi har hittat nio minor som legat i Östersjön från första världskriget. Hur de kommit in i Fåröbassängen är oklart för oss i dag, säger Magnus Jirlind, informationschef på fjärde sjöstridsflottiljen.

Det var under en militärövning för några veckor sedan som minorna upptäcktes. Röjdykare ska nu undersöka sjöminorna närmare, innan militären bestämmer om de ska sprängas på plats i Fårösund.

Eftersom minorna ligger nära land kan det bli så att de bärgas och forslas bort för sprängning, ifall det visar sig att de kan vara farliga.

– När krut och tändsystem är intakt på minorna är de farliga. Vi har inte i dagsläget varit nere och tittat på dem. Vi håller på att få personal på plats, säger Magnus Jirlind.

Minröjningen sköts av 3:e och 4:e sjöstridsflottiljen och Försvarsmaktens fartyg HMS Fårösund finns på plats vid insatsen. Även Kustbevakningen och polis deltar.

Sprängningen av minorna kommer att utföras under onsdagen eller torsdagen, beroende på hur lång tid undersökningen tar.

Att sjöminor hittats i Fårösund är inget som förvånar Magnus Jirlind.

– Det är vanligare och vanligare att det dyker upp vid dåligt väder. Vi vet om att det finns kvar väldigt, väldigt mycket kvarvarande minor från första världskriget. En del har vi koll på och en del dyker upp, som de här minorna i Fårösundbassängen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".