Gotlands tingsrätt. Foto: Mika Koskelainen / SR Gotland
Gotlands tingsrätt

Narkotikaköp via telefon och sms

Den omfattande narkotikarättegången fortsatte nu på morgonen i Gotlands tingsrätt med att åklagaren spelade upp telefonsamtal och läste sms mellan de åtalade och även med de som köpt marijuana.

Det börjar en dryg vecka in i december 2011 med att den man som är åtalad för att ha smugglat in narkotikan kommer hem från en utlandsresa. Efter några telefonsamtal och sms med några av de som är åtalade för langning verkar det som att en affär görs upp. I alla fall börjar ett par av de huvudåtalade redan på natten att höra av sig till sina kunder och berättar att de har "grön, fyra för fem", och det ska tolkas som att de har marijuana att sälja, fyra gram för 500 kronor. Och intresset visar sig vara stort.

Ett par veckor senare, strax före julen, är det dags att köpa ett nytt parti marijuana, och även om det verkar svara svårt för langarna att få alla kunderna att betala för sig så lyckas de låna ihop pengar och redan innan affären var uppgjord började intresserade köpare av sig.

Uppgifterna i sms och telefonsamtal bekräftas ibland även av polisens spanar som varit på plats och sett de åtalade mötas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista