1 av 2
Kabelradar används för att spåra elfel i sjökabel. Foto Lasse Ahnell SR Gotland
2 av 2
Urban Sandgren kontrollerar sjökabeln efter fel. Foto Lasse Ahnell
Strömavbrottet

Kabelfelet nu lokaliserat i sjökabel

6:56 min

Vattenfall har nu lokaliserat felet på elkabeln till fastlandet. Det är ett par mil utanför Västervik som kabeln verkar ha skavts sönder. Liknande skador har tidigare observerats på den här kabeln.

Felet på elkabeln till fastlandet som orsakade gårdagens strömavbrott har idag lokaliserats till en plats mellan 15 och 20 km utanför Västervik. Flera mätgrupper har nu konstaterat ett jordfel på kabeln, vilket kan ha orsakats av att kabeln har skavts sönder av sjöhävning. Ett liknande fel observerades på just den här kabeln för cirka 10 år sedan enligt GEABs gruppchef på Ygnestationen, Krister Hamstedt. Totalt har denna kabel reparetas 4 gånger medan den något äldre kabeln varit felfri. Ett specialfartyg har nu kontrakterats för att försöka reparera skadorna på elkabeln i nästa vecka enligt GEABS nätchef Björn Axelsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista