Narkotikabeslag. Foto: Polisen.
Narkotikarättegången

Misstänkt missbrukade inte själv

Vid den omfattande narkotika rättegången i Gotlands tingsrätt hävdar den man som är åtalad för att ha beställt mellan 3 och 5 kilo marijuana från utlandet som han sen sålt vidare att det är första och enda gången han befattat sig med narkotika

Mannen är åtalad för grov narkotikasmuggling och grovt narkotikabrott och för att ha sålt narkotika vidare.

Själv säger han att en vän tipsade om att det gick att tjäna pengar på narkotika, i polisförhör har han sagt uppemot 10.000 kronor per dag. Vännen skulle även hjälpa till att ordna fram köpare.

Han beställde ett parti cannabis som levererades med posten. Men där går åsikterna isär, enligt åklagaren kan det ha varit 5 kilo i två paket, men mannen själv säger att det bara var ett paket med 3 kilo. Priset var strax under 18 000 kronor kilot. Inan det säger mannen att han aldrig befattat sig med narkotika och inte själv missbrukar cannabis.

När narkotikan kommit sålde han ett halvt kilo till vännen som tipsade om knarkaffärerna för 20 000 kronor. Men några detaljer minns han inte - enligt mannens advokat beror det på att han drabbats av en hjärnblödning tidigare.

Mannen sålde också ett halvt kilo cannabis till en av de andra huvudåtalade, men den mannen säger att det inte är som åklagagare Susanne Wihlborg hävdar, att han ägnar sig åt organiserad langning.

Istället har han hjälpt några kompisar att köpa ett större parti och fått en mindre mängd cannabis som tack för hjälpen. Det är så det går till i missbrukarkretsar, säger mannens advokat - den som har något hjälper andra med både pengar och droger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista