1 av 2
Mona Nylund, längst upp till vänster i bild, går på vattengymnastik på Korpen. Foto: Ulrika Uusitalo-Fernholm/SR Gotland.
2 av 2
Kerstin Lindgren, chef inom regionens rehabliliteringsenhet på Korpen. Foto: Ulrika Uusitalo-Fernholm/SR Gotland.

Begränsade bassängtider på Korpen

1:52 min

Vattengymnastiken som bedrivs av handikappföreningar och andra ideella föreningar i regionens bassäng på Korpen kommer att få begränsade tider till hösten. Bassängen behövs till sjukvårdens egna rehabiliteringssatsningar.

Fler bassängtider behövs för sjukvårdande behandling inom både rehabilitering, psykiatri och habilitering för barn. Idag har regionen bara tillgång till drygt 40 procent av bassängtiden och önskan är att det går att öka tiden till 60 procent. Det görs genom att handikappföreningarna inte får använda bassängen innan klockan fem på eftermiddagen.

Det innebär samtidigt att det kommer att bli mindre bassängtid för föreningar som Strokeföreningen, Reumatikerförbundet, Parkinssonföreningen, Rörelsehindrande barn- och ungdomar, de Neurogiskt handikappades riksförbund och de handikappades riksförbund. Dessa föreningar har vattengymnastik som riktar sig till dem som är färdigbehandlade inom vården, men som fortfarande behöver träning för att inte bli sämre och falla tillbaka i vårdapparaten.

En av föreningarna som fram till nu haft många vattengymnastikpass är Carpe diem, som tar emot dem som fått motion på recept av sin läkare.

Kerstin Lindgren som är chef inom regionens rehabliliteringsenhet på Korpen där beslutet tagits om minskad bassängtid för handikappföreningarna, inser att det finns risk med att vissa blir av med sin vattengymnastik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista