Tanzanierna och regionens styrgrupp berättar om utbytet Foto Lasse Ahnell SR Gotland
Vänortsbesök

Sopsånger resultat av afrikanskt utbyte

7:46 min

Att sjunga och dansa fram kommunala budskap kan bli resultatet av ett vänortsutbyte med Kibaha i Tanzania. Att också fler kvinnor finns i ledande befattningar kan Gotland lära av.

Sällskapet består av 10 personer från Kibahas ledning som förutom studiebesök haft flera möten med politiker och tjänstemän här på Gotland. Regionen har nu beslutat skänka en sopbil till Kibaha, som blir starten för ett nytt sorteringssystem av soporna istället för att som idag mycket bränns runtom på gatorna.

I eftermiddags diskuterade bland andra regionens vattenchef Jonas Aaw med sin kollega, i Kibaha hur deras vatten kan bli bättre.

Projektledaren Bengt Olof Grahn har liksom flera av regionens chefer varit på plats i Kibaha och berättar om stora brister i infrastuktur som VA och trafik. Vänorten som funnits med sedan 2001 får nu två nya projekt som finansieras av internationella programkontoret ICLD i Visby. Grahn hoppas också kunna formulera ytterligare ett projekt som även binder kulturella grupper till varandra framöver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista