Sjukvårdschefen:

Inget fusk med vårdköstatistik på ön

1:09 min

Sjukvårdspersonal friserar väntetidsstatistiken för att få pengar från den statliga kömiljarden. Det uppger Sveriges Radios program Kaliber. Men på Gotland har inga siffror friserats, det garanterar sjukvårdschef Anders Sylvan.

Gotland fick förra året 28 miljoner ur den så kallade statliga kömiljarden vars syfte var att stimulera sjukvårdshuvudmännen att korta väntetiderna inom vården.

Sjukvårdschefen på Gotland Anders Sylvan medger att pengarna var viktiga för den gotländska sjukvården som är i en besvärlig ekonomisk situation. Men kösiffrorna har inte friserats säger han, utan köerna har kunnat kortas genom långsiktigt metodiskt arbete som dessutom noggrannt kontrollerats.

I dag är köerna inom sjukvården på Gotland ännu kortare än förra året, men några nya miljoner lär det inte bli eftersom köerna till sjukvården minskat i hela landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista