Håkan Andersson, besviken kobonde i Eksta. Foto: Gunnel Wallin/SR Gotland
Eksta

Köp av mjölkrobotar blev dyrbart

6:13 min

Läs igenom köpeavtal noggrant. Den uppmaningen kommer från mjölkbonden Håkan Andersson vid Stjärnarve i Eksta. Han har dyrt fått erfara hur det kan gå när man litar på en försäljare och själv inte ordentligt läser avtalet.

I samband med att han byggde om sin ladugård, köpte han två mjölkrobotar av en lokal maskinhandlare, som han under många år köpt maskiner av utan problem. Den här gången kostade det felaktiga avtalet honom miljontals kronor.

Mjölkrobotarna gjorde inte vad de skulle och kostade mycket arbete. En knapp vecka gick de nästa bra, men sen kunde de mjölka korna till hälften och mjölka två spenar och sen släppa ut korna, enligt Håkan Andersson.

Det avtal han skrev på var ett standardavtal för byggbranschen och hade mycket lite att göra med mjölkrobotorna. Det sa också att en eventuell tvist skulle avgöras av en skiljenämnd, vilket kan bli mycket dyrt.

Istället blev det en förlikning, där han fick tillbaka en liten del av allt han lagt ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista