Kulturkoffert vid manifestation i Visby. Foto: Marit Strindlund/SR Gotland
Kulturkofferten

Gotland kan tvingas återbetala kulturpengar

2:13 min

Region Gotland kan tvingas betala tillbaka en del av det stöd som betalats ut av Statens kulturråd i den så kallade "kulturkofferten". Regionen har lovat för mycket i sin kulturplan och gett löften som inte har någon ekonomisk täckning.

Eftersom regionen har svårt att följa sin kulturplan, bryter regionen avtalet med statens Kulturråd, som därmed kan komma att kräva pengar tillbaka.

Det skulle innebära mindre budget för bland annat Länsbiblioteket och Film på Gotland, vilket kan leda till uppsägningar, enligt Maria Modig, som är chef för kultur- och fritidsförvaltningen.

2011 bidrog Staten med 21,6 miljoner till kulturen på Gotland i den så kallade kulturkofferten. Gotland skulle bidra med lika mycket, men fick på grund av det särskilda ö-läget ett undantag som innebär att regionen ska bidra med 15,6 miljoner årligen.

Men dessa pengar har inte räckt till för att leva upp till det man lovat i sin kulturplan. Och nu har Kulturrådet signalerat, att följer man inte avtalet, kan de bli återkrav, eller så kan det minska framtida bidrag från Kulturrådet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista