Antalet barn som vräks i Sverige ökar. Bild: Henrik Montgomery/Scanpix
Socialstyrelsen

Rutiner saknas vid vräkning av barn

Region Gotland har inga skriftliga rutiner för att förebygga vräkning av barnfamiljer. Det framgår av en jämförelse Socialstyrelsen gjort.

Av rapporten framgår också att Gotland inte är ensamt om att sakna rutiner, bara fyra av tio kommuner i landet har rutiner för att förebygga vräkningar av barn.

Förra året vräktes över 600 barn i familjer i hela landet. Några gotländska siffror har vi inte.

Obetalda hyror. Klagomål på bråk, oväsen och stök. Ofta finns flera varningssignaler innan en barnfamilj blir vräkt. Med säkerställda rutiner hos socialtjänsten kan vräkningen många gånger förhindras innan läget blir akut. Trots det saknar sex av tio kommuner aktuella, skriftliga rutiner, enligt en kartläggning som Socialstyrelsen gjort.

Variationen är stor i landet. I Blekinge har 80 procent av kommunerna rutiner medan ingen kommun i Jämtland har det.

Att bristerna leder till att barn vräks i onödan går inte att utesluta, enligt Socialstyrelsen.

-Det vet vi inte. Vi kan bara anta att bra rutiner och ett välsmort maskineri är en trygghet för alla, säger utredaren Annika Remaeus.

Konkret kan det handla om hur man jobbar när en familj till exempel inte har betalat hyran i tid.

-Många familjer drar sig för att ta kontakt. Men får man en uppmuntran eller ett hembesök från socialtjänsten tycker många att det är en väldigt bra hjälp, säger Annika Remaeus.

Det viktiga är att kontakten tas innan situationen gått över styr.

-Kommer man ur systemet och blir vräkt är det mycket svårt att komma tillbaka. Det vill man till varje pris undvika.

Hundratals barn vräks varje år från sina hem, trots regeringens nollvision från 2007. Förra året tvingades 663 barn lämna sin bostad. Men enligt statsminister Fredrik Reinfeldt gäller fortfarande nollvisionen.

-Ingen önskar naturligtvis att barnfamiljer eller barn ska vräkas. Sedan måste man sätta sig in i vad det beror på och hur vi kan motverka det, säger han.

Han beskriver barndelen i bostadsbidraget som ett sätt att försöka säkra att barnfamiljer får en bättre betalningsförmåga.

Det skriver TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista