Nordkalk Storugns. Foto: Lasse Ahnell/SR Gotland

Nordkalk hemlighöll bullermätningar

1:10 min

Företaget Nordkalk har polisanmälts för grovt miljöbrott, miljöbrott och försök till bedrägeri. Bland annat för att resultat av bullermätningar vid Storugns inte lämnats till länsstyrelsen, men nu kräver länsstyrelsen att få se alla hemliga mätningar.

Anmälaren har gett polisen och länsstyrelsen kopior på en e-post konversation mellan en av cheferna på Nordkalk och en konsult om bullret när man lossar och lastar kalksten vid Storugns. I mejlen resonerar de om vilka bullervärden de ska visa för Länsstyrelsen.

Nordkalks-chefen skriver att problemen med överskridningar kvarstår, att alla är medvetna om det, men att de inte tänker berätta det för länsstyrelsen förrän de blir tvingade.

Konsulten förelog då att de ska visa diagram på bullermätningar som är så dåliga att det inte syns att de väsnas för mycket.

Men det förslaget avfärdas av chefen på Nordkalk som påpekar att de då kan bli tvingade att lämna in bättre diagram där det syns på kurvorna att bullret är för kraftigt.

De resonerar ändå om att lämna mer uppgifter om bullret till länsstyrelsen dels för att det ska se ut som att de jobbar med frågan men också för att länsstyrelsen inte ska fråga efter mer information.

Nu skriver länsstyrelsen i ett brev till Nordkalk att de vill veta mer om e-post-diskussionen och de kräver att inom en vecka få ta del av samtliga bullermätningar som gjorts.

Kvinnan som gjort polisanmälan har även anmält att gamla maskiner, skrot och kemikalier dumpats tillsammans med bränd kalk i gamla kalkbrott,

Enligt länsstyrelsen handlar det delvis om gamla uppgifter, och de har redan tidigare sagt ifrån att Nordkalk inte får dumpa osläckt kalk. Enligt länsstyrelsen har även uppgifterna om att annat än kalk dumpats figurerat tidigare, men de har inte kunnat bekräftas och Nordkalk har förnekat det.

Radio Gotland har pratat med Nordkalks platschef Mikael Lindberg, men han vill inte kommentera uppgifterna innan han har satt sig in i frågan i detalj.

Polisen på Gotland har lämnat över anmälan om bedrägeri och miljöbrott till riksenheten för miljöbrott i Stockholm, men åklagaren som ansvarar för utredningen har varit ledig och har inte haft tid att sätta sig in i fallet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista