1 av 2
Helena Högberg, Benny Jansson och Lasse Pettersson dansar i Visby domkyrka. Foto: Ulrika Uusitalo-Fernholm/SR Gotland
2 av 2
Helena Högberg, danskonsulent. Foto: Ulrika Uusitalo-Fernholm/SR Gotland

Dans och teater kan slås samman

Länsdansen på Gotland kan komma att uppgå i Länsteaterns organisation. Det är i alla fall en idé som kultur- och fritidsförvaltningen lagt fram för att påskynda en gemensam scenkonstorganisation

 Framförallt handlar det om att kunna samverka bättre. Men Helena Högberg som är projektledare för Länsdansen, är tveksam till samgåendet.

I den omdiskuterade kulturplanen som regionen inte har någon ekonomisk täckning för, finns det många ambitiösa idéer.

Och en av dem är att skapa ett scenkonsthus för både länsdansen, länsteatern och Gotlandsmusiken. Och inför detta finns också ett beslut att ha en gemensam scenkonstorganisation som delar på bland annat administration, ljudtekniker och ljustekniker.

Men meningen med den organisationen är inte att någon del av de tre kulturområdena ska underordna sig någon annan del, utan istället ha kvar var sin konstnärliga ledare och sina olika professionella dansare, musiker och skådespelare.

Men nu finns det alltså ett förslag att skynda på samgåendet genom att länsdansen läggs i länsteaterns organisation för att redan nu spara pengar.

Och Helena Högberg som är projektledare för länsdansen, tror att det kan bli bekymmer eftersom dansen har många egna behov, till exempel behövs ett mjukt dansgolv och länsteaterns scen fungerar dåligt för dansföreställningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista