Skadad stenvägg på biblioteket. Arkivfoto Lasse Ahnell SR/Gotland
Almedalsbiblioteket

Kalkstensskivor på biblioteksfasad måste säkras

Tveksamtt om skivan är tillfyllest monterad
2:05 min

Det är nu över fyra månader sedan som en stor kalkstensskiva ramlade ner och krossades mot bänken nedanför. Stadsarkitekt Sven Hedlund ifrågasätter om monteringen av kalkstensskivorna varit tillräcklig.

Det handlar om kalkstensskivor som är en halv gånger en och en halv meter stora och som väger 60-70 kilo. Och de här sitter alltså fast med två dubb upptill och två nedtill.

Ett problem när det gäller att åtgärda kalkstensfasaden är att garantitiden har gått ut, eftersom Almedalsbiblioteket nu är dryga 10 år gammalt.

- Arbetet är gjort enligt normerna och att en skiva har ramlat kan bero på materialfel på stenen, säger Kjell Ramström som är platschef för byggföretaget Peab på Gotland..

För stadsarkitekt Sven Hedlund och fastighetsavdelningen inom regionen finns nu inget annat att göra än försöka hitta bästa möjliga lösning för att kalkstensskivorna på fasaden ska sitta kvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".