Tommy Wissing, verksamhetschef Birkagården. Foto: Helen Birch/SR Gotland

Nedläggningen av tillnyktringsenhet fick konsekvenser

1:30 min

Sedan socialtjänstens tillnyktringsenhet lades ner i februari så har både polisen och härbärget Birkagården fått betydligt mer arbete med att ta hand om missbrukare.

Tillnyktringsenheten hade fem platser tidigare, och de har ersatts med två platser inom psykiatrin.

Tommy Wissing som är föreståndare på Birkagården säger att tidigare kunde man hjälpa kraftigt berusade personer som kom dit över till tillnyktringsenheten, medan nu får personal och frivlliga på Birkagården ta hand om dom, och det kan vara en hel del arbete med att hjälpa dem att få av sig nedsmutsade kläder, duscha och komma i säng.

Även polisen är kritisk till förändringen, eftersom man får ta hand om fler i fyllecellerna.

- Och vi har ju ingen medicinsk utbildning, så det är alltid en risk att lägga in en omhändertagen person i en arrest. Skulle det bli något fall av sjukdom eller förgiftning så tar det ju alltid en stund innan vi kan få med personen till lasarettet, säger Roger Nyd som är chef för ordningspolisen.

Också flera av gästerna på Birkagården är upprörda över att tillnyktringsenheten försvunnit.

- Vi märker ju att personalen här fått mycket mer att göra, säger Carina Lyberg, som är före detta missbrukare och som besöker Birkagården för att träffa vänner och bekanta.

- Det känns lite som att dom sparkar på folk som redan är i underläge...

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista